Mobiel is niet het probleem. Mobile devices nemen echter wel een steeds prominentere plaats in als toegang tot het internet. Op dit moment meer dan 63% en zeer snel stijgende. Firewalls en beveiligingsinfrastructuren die pc’s en desktops en laptops normaliter beschermen, bieden helaas onvoldoende bescherming tegen mobiele aanvallen.

In een onderzoek onder meer dan 800 wereldwijde professionals op het gebied van cyberbeveiliging verhoogde slechts 30% van organisaties hun beveiligingsbudgetten voor mobiele apparaten. Ondanks het feit dat minstens één op de vijf organisaties een mobiele inbreuk op de beveiliging aan de lijve heeft ondervonden. De inbraak gebeurde in 39% van de gevallen door mobiel gedownloade malware. In 24% van de gevallen was er een verbinding met een kwaadaardig Wi-Fi-netwerk[1].

Prioriteiten stellen

Indien mobiel beveiliging nog geen topprioriteit is voor jouw bedrijf, het zou nu moeten zijn. Banken begrijpen de dreiging inmiddels en hebben fors geïnvesteerd in de bescherming van mobiele aanvallen. Toen hen werd gevraagd om hun top vijf uitdagingen te identificeren, zei 60% van de bank-CIO’s: “Keeping up with security issues[2]“. Een bankoverval kan twee tot drie keer per jaar plaatsvinden en kost ongeveer $ 10.000 Cyberaanvallen komen soms 20-30 keer per uur voor en kunnen over veroorzaken $ 50 miljoen aan schadevergoeding. Slechts één succesvolle cyberaanval kan een onevenredig grote hoeveelheid schade veroorzaken en de pakkans is uitermate klein. 

Risico’s niets doen

Mobiele aanvallen kennen drie primaire bronnen: netwerkaanvallen, geïnfecteerde apps en systeemuitbraken. Bij het testen van mobiele beveiliging voor potentiële klanten, vindt Check Point (marktleider op gebeid van mobile security) regelmatig dat vijf tot twintig procent van de mobiele apparaten al in gevaar is. Er is tenslotte maar één aangetast apparaat nodig om uw beveiligingsperimeter binnen te dringen.  Het ontdekken van een bres duurt gemiddeld ongeveer 146 dagen wereldwijd en ongeveer 469 dagen in de EMEA-regio[3].  Dit betekent dat zodra een overtreding is vastgesteld, de schade al is aangericht. Sanering kan kostbaar zijn, evenals de schade aan de reputatie van het merk. Zelfs als de schade onder controle is, kunnen belangrijke handelsgeheimen gecompromitteerd zijn. Waardoor je concurrentievoordeel plotseling verloren is.

Mobiel is niet het probleem.

Je er niet tegen beschermen wel. Wat ga jij doen?

[1]BYOD and Mobile Security Report, Crowd ResearchPartners, 2016.

[2]“Banks to spend more on security,” AmericanBanker, 2015.

[3]Detections by the Numbers: Days, Weeks or Years? InInfocyte, 2016