Mijn titel

Malware

Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren. Gevoelige en of vertrouwelijke informatie te verzamelen. Of toegang te verkrijgen tot organisatie of private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse “malicious software” (kwaadaardige software, soms schadelijke software). Malware veronderstelt kwade opzet. Het wordt vaak ingezet door hackers en Cybercriminelen voor persoonlijk gewin. Overigens software waarmee geen kwaad wordt beoogd, valt hier niet onder.

Mobile Security

Wat is de impact van malware?

De impact van een malware-infectie verschilt per geval. Gevoelige gegevens kunnen worden gestolen of integriteit van gegevens wordt aangetast. Ook kan een malware-infectie impact hebben op de beschikbaarheid van de netwerkinfrastructuur. Ook de soort maatregelen van de organisatie waarvan systemen of netwerken zijn geïnfecteerd met malware spelen een belangrijke rol voor de grootte van de impact. Maatregelen worden niet alleen technisch genomen. Ook de organisatorische en procesmatige maatregelen zijn van invloed op de impact.

Daarnaast speelt de motivatie van de kwaadwillende een belangrijke rol in de impact op een organisatie. Is dit een crimineel die uit is op financieel gewin? Of betreft het een statelijke actor die uit is op spionage of sabotage?

Wat betekent dat voor mijn organisatie?

Elke organisatie krijgt vroeg of laat te maken met malware-infecties. Kwaadwillenden blijven steeds weer nieuwe methodes vinden om bij organisaties digitaal binnen te dringen. Als een organisatie maatregelen heeft getroffen om kwetsbaarheden of fouten in systemen te herstellen en de beveiliging tegen indringers te verbeteren, ontstaan er misschien nieuwe kwetsbaarheden waar misbruik van gemaakt kan worden. Want kwaadwillenden passen de door hen geprogrammeerde codes en applicaties aan om beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

Het is daarom van belang dat organisaties voorbereid zijn op mogelijke malware-infecties. Dat kan door onderzoek naar kwetsbaarheden te verdiepen, of door de nieuwste technische middelen, kennis en procedures in het beveiligingsregime op te nemen.

Malware typen:

 • Adware – infecteert de computer met reclamesoftware en laat vaak pop-ups verschijnen.

 • Bootsectorvirus – infecteert het opstartgedeelte op een harde schijf of diskette.

 • Backdoor – is in een programma geplaatst om toegang tot een systeem of programma te krijgen.

 • Computervirus – infecteert bestanden en richt vaak schade aan.

 • Computerworm – verspreidt zich direct over het netwerk en richt vaak schade aan.

 • Dialer – verbindt de modem met een duur telefoonnummer.

 • IRC-bot – verbindt de geïnfecteerde computer met een netwerk van waaruit de computer bestuurd kan worden.

 • Keylogger – kan de toetsaanslagen of de muisbewegingen en wat er op het scherm getoond wordt registreren.

 • Ransomware – blokkeert de computer of de gegevens die erop staan en vraagt vervolgens geld van de gebruiker om de blokkade op te heffen.

 • Rootkit – geeft een computerkraker toegang tot de computer.

 • Spyware – geeft gegevens van de gebruiker door aan derden.

 • Rogueware of scareware – tracht de gebruiker ertoe te bewegen geld te betalen voor het verwijderen van onechte bedreigingen en waarschuwingen.

 • Trojaans paard – doet zich voor als iets anders dan het daadwerkelijk is en richt dan schade aan of functioneert als spyware.

Hieronder tref je artikelen aan die het onderwerp Malware behandelen:

Ga naar de bovenkant