Mijn titel

Hacking

Hacken gebeurt door een Hacker. Vandaag de dag wordt een hacker gezien als: “iemand die inbreekt in een computer om gegevens te achterhalen of te wijzigen, meestal met het doel om er zelf beter van te worden”. 

Binnen de hackersgemeenschap wordt wel een onderscheid gemaakt tussen hackers en crackers. Een veelgenoemd verschil tussen hackers en crackers is dat hackers hun handelingen vaak verrichten als uiting van constructieve creativiteit (“voor de kunst van het bouwen”) of als goedbedoelde handelingen (zoeken naar veiligheidslekken om deze later te kunnen dichten). Soms huren bedrijven hackers in om de beveiliging van hun systemen te testen. Crackers handelen uit crimineel, ideologisch of vernielzuchtig oogpunt.

Hacker

Hackers zelf noemen degenen die uit criminele oogmerken een systeem “kraken” ook wel black-hat hackers. Zelf noemen ze zich white-hat hackers, analoog aan cowboyfilms waarin de “kwaden” zwarte hoeden droegen en de “goeden” witte hoeden. Ook zijn er grey-hat hackers, een kruising tussen crackers en hackers. Het komt voor dat crackers hun activiteiten proberen te verbergen door zich als hacker voor te doen.

Hackers hebben ook normen, de zogenaamde hackersethiek. Deze is terug te vinden in de indeling “black-hat/grey-hat/white-hat hackers”. Ook is het zo dat een hacker in de wereld van de hackers status kan verwerven door zijn of haar kennis te delen met anderen. Dit doet men door opensourcesoftware te schrijven en hun kennis te delen.

Ga naar de bovenkant