Mobiele veiligheidsmythes. Het beveiligen van zakelijke smartphones en tablets tegen cybercriminelen is een serieuze zaak. Helaas zijn zelfs doorgewinterde beveiligingsprofessionals van mening dat veelvoorkomende misverstanden over het beschermen van mobiele apparaten blijven bestaan.

Er was een tijd dat bedrijven zich geen zorgen hoefden te maken over mobiele apparaten. Die tijd is nu voorbij. Tegenwoordig zijn mobiele apparaten de zwakste beveiligingschakel in de onderneming. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 63% van al het internetverkeer op dit moment gebeurt met behulp van een mobile device en stijgende is. Tevens is aangetoond dat 20% van de bedrijven een inbreuk op de mobiele beveiliging heeft of heeft gehad. In 90% van deze gevallen kwam de aanval via phishing. 25% van de respondenten wist niet eens of ze een aanval hadden meegemaakt. Maar nagenoeg iedereen verwacht wel dat de frequentie van mobiele aanvallen zal toenemen.

Nadelen BYOD

Aangezien ongeveer 80% van de organisaties Bring Your Own Device (BYOD) -programma’s gebruiken om de efficiëntie te verhogen. Dit levert dit een aanzienlijk veiligheidsrisico op. Mede doordat er vaak geen beperking worden opgelegd in het downloaden en gebruik van App’s. Een andere recent onderzoek bij meer dan 850 internationale bedrijven heeft vastgesteld, dat elk bedrijf ten minste één mobiel apparaat heeft dat een malware-aanval had in het afgelopen jaar. Een enkel gecompromitteerd apparaat kan cybercriminelen bijvoorbeeld in staat stellen om vergaderingen achter gesloten deuren te bespioneren met behulp van de microfoon en camera.

Ontwetenheid

Als een onwetende werknemer zijn aangetaste apparaat gebruikt en zich aanmeldt bij bedrijfssystemen die gevoelige gegevens bevatten. Kunnen cybercriminelen hun gebruikersnamen en wachtwoorden verzamelen. Vervolgens kunnen ze gebruikmaken van (on)beveiligde netwerken, andere mobiele apparaten infecteren, stelen of gegevens wijzigen. Ze kunnen zelfs schadelijke apps installeren die hen vrijwel onbeperkte toegang geven tot een apparaat en de bijbehorende gegevens.  Ik wil je graag de vijf meest voorkomende misvattingen over mobiele beveiliging met je delen en hoe je jouw mobiele medewerkers kunt beveiligen tegen deze hackers.

Volg onze blog voor meer info.