Schadelijke app op Google Play installeert bankmalware op apparaten van gebruikers

2FA Authenticator, de onderzoekers van Pradeo ontdekten een kwaadaardige malware in deze mobiele applicatie. De applicatie was beschikbaar via Google Play en geïnstalleerd door inmiddels 10K+ gebruikers. De onderzoekers hebben de applicatie geïdentificeerd als een trojan-dropper. Doordat deze door Cybercriminelen wordt gebruikt om in het geheim malware te installeren op de mobiele apparaten van gebruikers. Uit de analyse bleek dat de dropper automatisch een malware genaamd Vultur installeert, die zich richt op financiële diensten. Met als uiteindelijk doel de  bankgegevens van gebruikers te stelen. Gebruikers van deze app wordt geadviseerd deze onmiddellijk te verwijderen. Het Google Play-team is natuurlijk op de hoogte gebracht van deze ontdekking. De applicatie is uiteindelijk verwijderd van Google Play op 27 januari, na helaas 15 dagen beschikbaar te zijn geweest.

2FA Authenticator

2FA Authenticator komt met een goed verborgen kwaadaardige toepassing

De applicatie genaamd 2FA Authenticator is een trojan-dropper die wordt gebruikt om malware op de apparaten van zijn gebruikers te verspreiden. Het is zodanig ontwikkeld dat het er legitiem uit ziet en een echte service lijkt te bieden. Om dit te doen, gebruikten de Cybercriminelen de open-sourcecode van de officiële Aegis-authenticatie toepassing waarin zij de kwaadaardige code injecteerden. Als gevolg hiervan is de applicatie met succes vermomd als een authenticatietool die ervoor zorgt dat deze een laag profiel behoudt. De applicatie doet een geautomatiseerde aanval in twee fasen.

Eerste fase van de aanval: profilering

In tegenstelling tot de officiële Aegis-applicatie, vraagt 2FA Authenticator om kritieke toestemmingen die het niet openbaar maakt op zijn Google Play-profiel.

Deze verborgen machtigingen en de kwaadaardige code die de toepassing uitvoert, stellen het in staat om automatisch:

2FA Authenticator permissions
  • De applicatielijst en lokatie van gebruikers te verzamelen en verzenden naar de Cyber criminelen;

  • Deze gebruiken de informatie om aanvallen uit te voeren die gericht zijn op individuen in specifieke landen die specifieke mobiele applicaties gebruiken. Dit in plaats van massale ongerichte aanvalscampagnes, waarmee de Cybercriminelen het risico lopen ontdekt te worden;

  • Schakel de toetsvergrendeling en eventuele bijbehorende wachtwoordbeveiliging uit;

  • Applicaties van derden downloaden in de vorm van vermeende updates;

  • Vrijelijk activiteiten uitvoeren, zelfs als de app is uitgeschakeld;

  • Overlay de interface van andere mobiele applicaties met behulp van een kritieke toestemming genaamd SYSTEM_ALERT_WINDOW waarvoor Google specificeert: “Zeer weinig apps zouden deze toestemming moeten gebruiken; deze vensters zijn bedoeld voor interactie op systeemniveau met de gebruiker”.

Tweede fase van de aanval: installatie van malware voor banken

De tweede fase van de aanval afhankelijk is van de informatie die de trojan-dropper in de eerste fase over zijn gebruikers heeft verzameld. Wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan, bleek uit analyse dat de trojan-dropper Vultur installeert. Een geavanceerde en relatief nieuwe soort malware die zich voornamelijk richt op de interface voor online bankieren. Met als doel om de inloggegevens van gebruikers en andere kritieke financiële informatie te stelen.

Ons Advies

Mocht je deze applicatie geïnstalleerd hebben verwijder deze dan onmiddellijk. Wil je meer weten hoe je jouw mobiele devices kunt beschermen tegen malware en andere Cybercriminelen activiteiten neem dan contact met ons op. Mail of bel ons.

Tenslotte

Neem daarom contact met ons op voor meer informatie over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen de beveiliging van jouw app te verbeteren. Of hoe je ervoor kunt zorgen dat je organisatie enkel veilige apps gebruikt.

Mochten er na aanleiding van dit artikel vragen / opmerkingen zijn dan horen wij deze uiteraard graag. Neem dan contact met ons op. Mail of bel ons.

Bron: Pradeo.com