Mobiele apparaten efficiënt beheren en beveiligen

Uitdagingen Mobile Management. Termen die steeds vaker hierbij voorbijkomen zijn Mobile Device Management (MDM), Enterprise Mobile Management (EMM) en Unified Endpoint Management (UEM). Maar wat is het en wanneer heb je het als manager nodig?

We gebruiken binnen bedrijven en organisaties steeds vaker mobiele apparaten. Devices zoals smartphones, tablets, laptops en Wearables. Deze apparaten zijn soms het eigendom van de werknemer en soms van de organisatie. Ook kennen deze apparaten een diversiteit aan operating systemen zoals MacOs, Windows, IoS, Android en of Chrome OS. Dit zorgt voor de volgende uitdagingen van mobile management voor de IT-afdeling:

  • MDM, EMM en UEM wat is het?

  • Hoe beveiliging je apparaten en de bedrijfsdata die daarmee gedeeld wordt in orde is?

  • Kun je rekening houden met de wensen van medewerkers bij een keuze?

Wat is MDM, EMM en UEM?

Om je op weg te helpen, bij de uitdagingen van mobile management, zetten we de verschillende oplossingen voor je op een rij.

Wat is Mobile Device Management (MDM)?

Mobile Device Management (MDM) draait om het beheer van alle mobiele apparaten die binnen een bedrijf of organisatie in omloop zijn. Het beheer van de instellingen, gebruikersrechten en beveiligingsbeleid gebeurt allemaal vanaf één centraal punt.

Naast de beveiliging van apparatuur is de beveiliging van data belangrijk. Daarom bouwen veel organisaties de mogelijkheid in om bij verlies of diefstal van mobiele apparaten op afstand apparatuur te vergrendelen of data te wissen.

Veilig wachtwoord

Waarom Enterprise Mobile Management EMM?

Enterprise Mobility Management (EMM) omvat technologie, processen en regels voor de beveiliging en het beheer van de mobiele devices (van medewerkers zelf of ter beschikking gesteld door de organisatie) die binnen een organisatie worden gebruikt. EMM is technologie die geleidelijk mee-evolueert met veranderende deviceplatforms en trends op het gebied van mobility. En was het logisch vervolg op MDM.

Tenslotte Unified Endpoint Management UEM?

Unified Endpoint Management (UEM) is de missende schakel tussen MDM en traditionele managementtools. Het biedt een geïntegreerd platform voor het beheer van endpoints, eindgebruikers en alles daartussenin. Je kunt behalve mobiele devices ook desktops en IoT devices beheren met UEM.

Als IT-beheerder kun je hierdoor eenvoudig apparaten uitrollen en policy’s inregelen en rechten toewijzen in de cloud. En de handhaving hiervan geautomatiseerd beheren.

Hoe regel je beveiliging bij Mobile Device Management?

Binnen bedrijven gelden andere normen voor beveiliging en privacy dan bij privégebruik. Daarom bieden steeds meer gespecialiseerde dienstverleners, zoals Caldoo, hun diensten aan om bedrijven en organisaties te helpen met hun MDM-oplossing.

Het beveiligings- en privacybeleid van de bestaande diensten voldoet meestal niet met de zware eisen die de bedrijfsleiding of overheden stellen aan de beveiliging.

Daarnaast zoeken steeds meer organisaties alternatieven voor openbare clouddiensten waarmee gebruikers zakelijke informatie uitwisselen. Wet- en regelgeving (compliance) worden namelijk steeds strenger en privacy steeds belangrijker.

Privacy en security balance

Wie is verantwoordelijk voor beveiliging van mobiele apparaten?

Vaak hebben bedrijven wel beleid opgesteld voor het gebruik van laptops van de zaak, maar nog niets vastgelegd over de overige mobiele devices zoals tablets en smartphones. Hier wordt ook veel gevoelige bedrijfsinformatie mee uitgewisseld.

Wordt apparatuur die privé-eigendom is van de medewerker ingezet op de werkvloer? Dan is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging. Dat zorgt voor gaten in de beveiliging van apparatuur en data.

Hoe voldoe je aan de wensen van medewerkers bij een keuze?

Vroeger probeerden ict-beheerders de medewerkers allerlei restricties op te leggen. Er werden toen vaak maar een klein aantal apparaten en apps ondersteund. In de tijd van mobiel werken en Bring Your Own Device (BYOD) en Choose Your Own (CYOD) en variaties op deze thema’s is dit niet meer werkbaar.

Medewerkers willen met hetzelfde gemak waarmee ze in privétijd mobiele apparaten gebruiken ook op het werk gebruik kunnen maken van mobiele devices. Het is vaak een uitdaging om die wensen in te passen in de zakelijke infrastructuur en processen.

Welke devices mogen je medewerkers kiezen?

Er zijn binnen bedrijven vaak grote verschillen tussen de eisen en behoeften die medewerkers van verschillende afdelingen stellen aan apparatuur. Het is dan ook slim om medewerkers te segmenteren op basis van persoonlijke kenmerken en functiegroepen. Zo wordt de keuze voor een bepaalde laptop, smartphone of tablet makkelijker. Maar door het in zetten van de juiste management tools op het gebied van UEM is de keuze van het type device niet meer van belang. Een goed beheertool kan elk device immers uitrollen en beheren.