9 Security tips voor thuiswerkers

We zijn plotseling door Corona niet meer op de zaak aan het werk maar thuis. Met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van de gezinssamenstelling doen we dit niet altijd alleen. Los van die problematieken moeten we ook nog voor zorgen dat we thuis veilig werken. Daarom 9 security tips voor thuiswerkers om dit ook veilig te kunnen doen.

Pas op voor opportunistische phishing-campagnes

Bijna tweederde van de organisaties heeft al eens een phishing-aanval meegemaakt. Dus het is een goed moment om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de risico’s die aan phishing zijn verbonden. Wat raden we aan?

  • Tip1:
    Controleer eerst de afzender – het maakt niet uit of het bericht SMS, social media instant messenger of e-mail tegenkomt. Weet wie de afzender is voordat je op de link klikt.

  • Tip2:
    Ten tweede, let op oplichting – zorg ervoor dat je niet wordt omgeleid naar pagina’s die om uw inloggegevens vragen of om donaties of geld vragen.

Phishing
  • Tip3:
    Ten derde, bij twijfel, ga direct – soms is dit het beste om rechtstreeks naar de website te gaan. Neem direct contact op met de afzender om ervoor te zorgen dat jouw eigen persoonlijke privacy en gegevens veilig blijven.

Laat u niet misleiden tot het downloaden van verdachte apps

In tijden als deze kunnen tegenstrijdige informatie en bangmakerij ertoe leiden dat gebruikers informatie gaan zoeken. Hackers profiteren hiervan door apps te lanceren die zich voordoen als Coronavirus-tracking-apps, maar die zijn ontworpen om gebruikers te volgen. Een specifiek voorbeeld is Coronalive 1.1. Deze app is nooit in de officiële app-winkels terechtgekomen, maar was beschikbaar voor sideloading. Daarom:

  • Tip4:
    Download alleen apps van vertrouwde bronnen: apps van derden hebben geen beveiligingscontroles ondergaan en hebben meer kans op schadelijke functionaliteit of kwetsbaarheden.

  • Tip5:
    Controleer de beoordelingen en informatie voor ontwikkelaars: zijn er veelbetekenende tekens dat de app niet is gebouwd voor het doel? Veel basis-apps zijn gemaakt met als enige doel het verkrijgen van gebruikersgegevens

  • Tip6:
    Geef alleen de benodigde rechten: rekenmachine-apps mogen niet om toegang tot de fotobibliotheek vragen, gezond verstand gebruiken en conservatief zijn.

Bescherm jezelf op openbare en wifi thuis

Openbare Wi-Fi vormt een ernstig privacy risico wanneer een Man-in-the-Middle (MitM) -aanval plaatsvindt.

  • Tip7:
    Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi: als je die moet gebruiken, zorg er dan voor dat je geen gevoelige informatie invoert. Zoals wachtwoorden of creditcardgegevens, omdat het ongelooflijk gemakkelijk is voor derden om onbeveiligd netwerkverkeer te “snuffelen” en deze te verzamelen. details Wi-Fi-thuisnetwerken zijn ook niet altijd beveiligde netwerken.

WiFi
  • Tip8:
    Configureer uw Wi-Fi-beveiliging thuis: er zijn meerdere opties die jouw router mogelijk ondersteunt als het gaat om draadloze codering. WPA2 is momenteel de best beschikbare coderingsstandaard en zou compatibel moeten zijn met de meeste moderne routers. Meld je aan bij het beheerdersportaal van jouw router om ervoor te zorgen dat het geen oudere en minder veilige versleutelingsschema’s zoals WPA of WEP gebruikt. En beveilig je router met een eigen inlog-id en passwoord in plaats van de standaards die bij levering aanwezig zijn.

Veilig wachtwoord

Veilig wachtwoord

Gebruik jij een veilig wachtwoord?  Wij Nederlanders zijn tamelijk hardleers in het nemen van maatregelen om zich online veilig te gedragen. Het gebruiken van verschillende sterke wachtwoorden doen we lang niet allemaal. Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dit is heel eenvoudig te raden, daarom is dit een onverstandig wachtwoord. 

Tip9:
Voor je eigen cyberveiligheid, kies voor sterke wachtwoorden die niet te raden en moeilijk te kraken zijn. Gebruik onderstaande checklist voor een sterk wachtwoord.

  • Gebruik minimaal 12 tekens. Maar: hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers als speciale tekens.
  • Bedenk een toegangscode dat geen bestaand woord is en géén persoonsgegevens (namen of geboorteplaats) of simpele reeksen (zoals 123456 of qwerty) bevat.

  • Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of een combinatie van 4 willekeurige woorden die je makkelijk kunt onthouden, aangevuld met cijfers en speciale tekens.

Tenslotte

Mochten er na aanleiding van dit artikel vragen / opmerkingen zijn dan horen wij deze uiteraard graag. Zou je dit willen testen op je eigen omgeving. Dat kan ook. Neem dan contact met ons op. Mail of bel ons.