datalek2Er zijn vermoedelijk geen gegevens gestolen bij de gemeente Almelo. Ook is er geen bewijs dat er is ingebroken op de IT-systemen van de gemeente. Dit maakt de politie bekend in een verklaring. De gemeente Almelo deed in september aangifte van computervredebreuk. Nadat het vermoeden was ontstaan dat 20GB aan data was gestolen van Werkplein Twente. Dit is een samenwerkingsverband tussen het UWV en een aantal Twentse gemeenten. Dit samenwerkingsverband heeft als doel mensen weer aan een baan te helpen.

Gegevens van 282 personen

Door een plug-in die was geïnstalleerd op de computer van een medewerker van de gemeente zou 20GB aan data zijn gestolen van Werkplein Twente. Deze data zou betrekking hebben op 282 personen. Het betrof hierbij inwoners van de gemeente Almelo, Tubbergen, Dinkelland, Wierden en Twenterand. Naar aanleiding van de aangifte is het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland een onderzoek gestart naar het vermeende datalek.

Conclusie onderzoek

Er is echter geen bewijs gevonden dat cyberaanvallers hebben ingebroken op de IT-systemen van de gemeente. Ook zijn er geen aanwijzingen dat data van inwoners is uitgelekt. De politie benadrukt echter wel dat dit op basis van de beschikbare informatie niet met 100% zekerheid kan worden vastgesteld. Wel is zeker dat er geen data is uitgelekt waarmee personen kunnen worden benadeeld.