Groei mobiele gebruikers tot 2022 volgens Forrester

In 2022 zal naar verwachting 66% van de wereldbevolking in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Dit komt neer op 5,5 miljard gebruikers wereldwijd.

Dat is bijna twee keer het totale aantal gebruikers (2,8 miljard) in 2008, volgens een rapport van Forrester. De voorspelling is dat in de komende vijf jaar een groei wordt voorzien van 3,8 miljard nieuwe gebruikers, waarbij het marktaandeel van 50% voor het gebruik van smartphones in 2017 wordt overschreden.

In het rapport werd opgemerkt dat het gebruik van smartphones naar verwachting vooral zal toenemen in Azië en Latijns-Amerika, de belangrijkste groeizones voor mobiele gebruikers.

In het rapport wordt geschreven dat ondanks het feit dat het aantal smartphone-gebruikers in 2014 het aantal van gsm gebruikers ruim heeft overschreden, bijna 1,2 miljard mensen nog steeds een gewone mobiele telefoon in gebruik heeft als primaire telefoon.

Volgens Forresters onderzoek heeft Nokia in februari 2016 de iconische 3310 opnieuw geïntroduceerd, gericht op opkomende markten in Azië. Ondertussen blijft India de snelst groeiende markt voor smartphone-gebruikers, gevolgd door Vietnam en Nigeria. Forrester verwacht dat in 2020 ongeveer 433m abonnees nog steeds een gsm zal gebruiken als primaire telefoon.

In het Forrester-rapport werden 9.020 respondenten bekeken tussen 18 en 97 jaar in heel Azië en Australië, evenals meer dan 40 jaarlijkse prognoses in Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika.

Internationale mobiele, smartphone en tablet voorspellingen wijzen uit dat bijna 94% van de smartphone-gebruikers Android of IOS gebruiken. Android verwacht in 2017 73% marktaandeel (met meer dan 1,8 miljard gebruikers), gevolgd door Apple (21%) en Windows (4%),

“Microsoft werkt aan een nieuwe telefoon op basis van Windows, maar het heeft geen startdatum vastgesteld. Als gevolg hiervan hebben de Forrester-analisten opgemaakt dat “door de goedkope smartphone-fabrikanten in China Android zijn dominantie in mobiele besturingssystemen zal behouden.”

Smartphones met een groot scherm dragen bij tot de daling van de tabletgebruikers: de totale installed base van tablets zal dalen van 615m in 2016 tot 579m in 2022. Het Forrester-rapport suggereert echter dat het business bezit van tablets zal groeien, met name door de adoptie van de iPad Pro en 2-in-1 apparaten. Toch blijft de algehele Installed Base voor zakelijke tablets laag. Volgens het rapport een omvang en verwachte groei van 100m tot 155m in 2022.

Bron: Forrester