IoT4Het Internet Of Things (IoT) zal wereldwijd groeien in 2016 naar 6,4 miljard connected “apparaten”. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van dit jaar, volgens een nieuw rapport van Gartner Inc.

In 2016 zullen 5,5 miljoen nieuwe apparaten worden aangesloten op het IoT elke dag. Het totaal aangesloten apparaten zal daarmee in 2020 zal volgens prognose 20,8 miljard bedragen, aldus het rapport. Gartner schat dat de totale dienstenverlening rondom het IoT ongeveer $ 235 miljard zal bedragen in 2016, een stijging van 22% ten opzichte van 2015..

“IoT diensten zijn de echte driver in het leveren van toegevoegde waarde in huidige IoT wereld. Steeds meer aandacht wordt gericht op het leveren van nieuwe diensten voor eindgebruikers organisaties door de verschillende leveranciers,” zei Jim Tully, vice president en analist bij Gartner, in een verklaring.

Het zijn vooral diensten in de professionele categorie, waarin bedrijven contracten gunnen aan externe dienstverleners voor het ontwerpen, installeren en te bedienen IoT-systemen. Maar de dienstverlenging rondom connectiviteit en communicatie en diensten aan de eindconsument groeien in een veel sneller tempo. Deze vraag zal de markt dan ook steeds meer gaan domineren

“Behalve ontwikkelingen in de automobiel branche op het gebied van connected auto’s, zorgt de eindconsument voor het grootste aantal aangesloten apparaten, terwijl de bedrijven zorgen voor de meeste investering in euro’s”, zei Tully.

Gartner ziet bij de bedrijven twee typen of connected apparaten. De eerste is de generieke of branche-apparaten die worden gebruikt in diverse industrieën De tweede groep omvat apparaten voor gespecialiseerd gebruik in specifieke branches zoals gespecialiseerde apparatuur in ziekenhuizen, tracking devices in containerschepen en vele anderen.

“Connected apparaten voor gespecialiseerd gebruik zijn momenteel de grootste categorie, maar dit is snel aan het veranderen door het toegenomen gebruik van generieke apparaten,” zei Tully. “Tegen 2020 zal cross-industrie apparaten het aantal generiek aangesloten apparaten gebruikt in de onderneming de markt domineren. “