Windows telefoon is dood

Windows Phone startte vijf jaar geleden als een veelbelovend alternatief voor een Android of iOS smartphone. Microsoft heeft zijn assortiment Windows Phone 7 handsets gepositioneerd als het echte derde mobiele ecosysteem. Maar het is nu tijd om te erkennen dat dit mislukt is. Als het gebrek aan nieuwe modellen windows telefoons door derden maar ook van Microsoft al niet bewijs genoeg was. De laatste nagel aan de doodskist komt erg hard aan. Microsoft verkocht slechts 4,5 miljoen Lumia-apparaten in het afgelopen kwartaal, tegenover 10,5 miljoen tegelijkertijd vorig jaar. Dat is een enorme 57 procent daling.

Microsoft en Nokia hebben in totaal tot nu toe 110 miljoen Windows-telefoons verkocht in vergelijking met 4,5 miljard iOS- en Android-telefoons in dezelfde periode. IDC meldde onlangs dat 400 miljoen telefoons in het afgelopen kwartaal werden verkocht, wat betekent dat slechts 1,1 procent van hen Lumia Windows Phones was. Microsoft heeft geen concurrerende devices. De Lumia 950 en Lumia 950 XL waren beide teleurstellende vlaggenschipapparaten met onvoltooide Windows 10 Mobile-software.

Met de afname van Lumia-verkoop en het plan van Microsoft om niet veel nieuwe modellen te produceren is het duidelijk dat we het einde van Windows Phone zien. Geruchten stellen dat Microsoft een Surface Phone ontwikkelt, maar het moet eerst op de markt zetten. Windows Phone is al lang gedaald en het gebrek aan goede apps maakt de situatie alleen maar erger. Met een gebrek aan hardware, gebrek aan verkopen en met minder dan 2 procent marktaandeel, is het tijd om het te vertellen: Windows Phone is dood. De Windows Phone zoals we hem nu kennen dat is voorbij. Het zal Microsoft er niet van weerhouden te stoppen om elk jaar een paar nieuwe devices te produceren als een ijdelheidsproject. Maar voor iedereen is het wel duidelijk, het is het einde van de lijn. Vaarwel, Windows Phone.