Security gaat je leven veranderen

Innovaties brengen een mooie toekomst.

De innovaties in security gaan razendsnel en veranderen de manier waarop we nu leven en werken.

Zoals water altijd stroomt langs de weg met de minste weerstand, zo zoeken mensen ook naar de efficiëntste levenspaden. Ons vermogen als mensheid om ons snel aan te passen aan nieuwe methoden en technologieën heeft ons als soort de heersers gemaakt van deze wereld. Onze vooruitgang is echter zelden gegaan zonder perioden van enorm snelle veranderingen.

In het begin van de 19e eeuw werden locomotieven gepresenteerd als een nieuwe methode voor snel transport. Kortstondig werd gedacht dat mensen, vooral vrouwen, simpelweg zouden wegsmelten. Ze zouden sterven als ze sneller zouden gaan dan 40 kilometer per uur. Tweehonderd jaar later, in 2014, werd door analisten verkondigd dat streamingdiensten nooit winstgevend zouden worden. Maar nu het onvoorstelbare gemak van on-demand programmering bij de consument is geworteld. Is het duidelijk dat diensten als Netflix “traditionele” contentleveranciers zullen vernietigen.

Innovaties in de IT-beveiliging gaan in rap tempo verder dan hun originele doel. Deze technologie zal de wijze waarop we leven, werken en spelen significant zal veranderen.

E-mail is een probleem geworden

Minder dan 10 jaar geleden werd e-mail nog door 92 procent van de werkenden gezien als een essentiële component in het werkproces. Dat is makkelijk te begrijpen. Zodat zelfs tegenwoordig nog vrijwel iedere werknemer in de westelijke wereld een account heeft. Maar toch, vanuit het perspectief van security, geeft vooral het zakelijk gebruik van e-mail kopzorgen. Medewerkers hebben de neiging nogal slordig om te gaan met e-mail. Ze slaan e-mail en of bestanden onveilig op. Maken zelf meerdere kopieën en delen dat makkelijk met derden. Mensen bewaren berichten soms jarenlang, vergeten ze terwijl de mailboxen soms opzwellen naar meerdere gigabytes.

Afhankelijk van het land waarin je woont is het tevens een juridisch probleem. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het eerste dat door advocaten wordt opgevraagd alle e-mailbestanden die ooit – al is het jaren en jaren geleden – enigszins met de zaak te maken kunnen hebben. Veel zaken zijn verloren en of gewonen vanwege informatie die in antieke e-mails is gevonden. Informatie die niet eens meer zouden moeten bestaan na de dag dat ze zijn verzonden.

SMS (berichtenapps) als vervanger voor email?

De bedoeling van e-mail, privé of professioneel, is altijd de communicatie met anderen geweest. Tegenwoordig is vrijwel 90 procent van alle e-mail spam. De meeste mensen zien e-mail als een nuttig maar niet essentiële vorm van communicatie. Beveiligingsexperts hebben maar weinig opties om het te beschermen. Maar het gebruik van SMS wordt heel anders gezien. Elke maand worden er wereldwijd zo’n 500 miljard SMS’jes verstuurd. Wat nog verbazingwekkender is is dat 95-98 procent van die berichten binnen een minuut na binnenkomst wordt gelezen. Vanuit het oogpunt van security is SMS vrij makkelijk te beheren. Ze kunnen worden versleuteld zonder sleutels. Hebben voordelen bij de biometrische beveiliging op mobiele apparaten. En zijn vrijwel onmogelijk te dupliceren. Daarnaast zijn gebruikers al geconditioneerd in de verwachting dat tekstberichten automatisch worden gewist na een bepaalde periode.

SMS is zo makkelijk te beschermen en te beheren dat tegen het einde van 2016 een explosie was aan beveiligde berichtenapps. De verwachting is dat daarvan er nog veel meer zullen komen dit jaar een de volgende jaren. De behoefte aan beveiligde en beheerde communicatievormen is zo urgent dat berichtenapps snel e-mail vervangen als voorkeurscommunicatie. Verwacht wordt dat rond 2025 e-mail langzaamaan verdwijnt.

Je gezicht wordt jouw toegang tot alles

Mensen hebben door de tijd heen allerlei manieren gevonden om toegang tot fysieke domeinen en informatie te beperken. Voor auto’s en huizen hebben we sleutels ontwikkeld. Voor computernetwerken, credit cards en bankrekeningen gebruiken we meestal een soort van wachtwoord of cijfermatige code. De beveiligingstechnologie van vandaag gebruikt andere vormen van sleutels en wachtwoorden. Verschillende apparaten vereisen tegenwoordig biometrische informatie zoals vingerafdrukken. Het probleem is dat sleutels gestolen kunnen worden, wachtwoorden gekraakt kunnen worden en het gebruik van vingerafdrukken een traag en omslachtig proces is. Nieuwe technologie die eraan staat te komen gaat dat allemaal veranderen.

Recente geruchten van de aankoop door Apple van RealFace laat zien wat de toekomst is: de samensmelting van alle vormen van digitale security. Mensen kunnen sleutels verliezen, wachtwoorden vergeten, maar ze over het algemeen houden ze hun gezicht wel. Met wat simpele technische aanpassingen is er haast geen vorm van identificatie dat niet kan worden vervangen door gezichtsherkenning. Met de door RealFace (en andere bedrijven) ontwikkelde technologie kunnen gezichten direct worden afgelezen en de foutmarges zijn haast onbestaand. Gezichten kunnen simpelweg niet worden nagemaakt omdat een computer elk gezicht leest als een unieke Fouriertransformatie.

In de naaste toekomst zal de enige digitale security die je voortaan nodig hebt naar je terugkijken in de spiegel.

De voordelen van een nieuwe wereld

Binnenkort lopen de meesten van ons over straat langs schermen die herkennen wie we zijn Wordt persoonlijke marketing op ons losgelaten, gebaseerd op de dag, tijd en onze locatie. We zullen met elkaar communiceren via berichten van 500 karakters of minder die verdwijnen nadat ze zijn gelezen. E-mail zal worden herinnerd als een reliek van het verleden, zoals handgeschreven brieven. Deze veranderingen en nog veel meer wat op stapel staat, komen uit de innovaties. Die voort komen uit de creatie van snellere en meer beheersbare securityoplossingen.

 

Bron: cio.nl