Apple meest voorkomende zakelijke smartphone in Nederland

Van de zakelijke smartphones is 43 procent een Apple iPhone, daarmee staat Apple op nummer één van meest gebruikte zakelijke smartphones. Samsung neemt ruim een derde deel in beslag. BlackBerry is zo goed als verdwenen op de Nederlandse zakelijke markt. Daarnaast is het interessant om de positie van Huawei in de gaten te blijven houden. In de consumentenmarkt heeft Huawei ook in West-Nederland in relatief korte tijd een aanzienlijk aandeel weten te veroveren. Wellicht dat de Huawei P10 plus (de grote broer van de P10) de groei zal blijven stuwen. Of ze dit ook gaat lukken op de zakelijke markt zal nog moeten blijken. Vooralsnog ligt het aandeel van Huawei in de zakelijke markt nog net boven de 1 procent.

Dit blijkt uit analyse van circa 1.500 interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over mobiele telefonie.

Waar de diversiteit aan fabrikanten in de consumentenmarkt groter is, zijn in de zakelijke markt slechts een paar spelers actief met een serieus aandeel. Waar voor de consumentenmarkt vaak wordt geroepen dat Samsung marktleider is, blijkt uit de cijfers van Computer Profile dat in de Nederlandse zakelijke markt juist Apple marktleider is. HTC lijkt hierbij langzaam af te haken en ziet haar aandeel verder dalen naar slechts 1 procent.

iOS meest gebruikte mobiele platform

Vorig jaar lag het aandeel van Android-toestellen voor het eerste hoger dan iOS, Windows Phone en BlackBerry OS. Nu staat iOS toch weer op nummer één. Vanaf 2011/2012 heeft het gebruik van Android in de zakelijke markt een vlucht genomen. Voor Microsoft Phone-toestellen is na enkele perioden van stijging in het zakelijk gebruik nu weer een daling te zien.

Verschillende marktsegmenten

De verdeling van zakelijke smartphones verschilt als men kijkt naar het type en de omvang van een bedrijf. Waar bij multinationals meer dan de helft met een mobiele telefoon van Samsung rondloopt, is dit bij national enterprises nog geen kwart. In dit segment komen gemiddeld wel meer Nokia smartphones voor. BlackBerry OS (het door RIM ontwikkelde besturingssysteem) en het Symbian OS is zo goed als verdwenen.

Bron: Computer Profile