Bijna 350 nieuwe gevaarlijke Android apps per uur

Security experts waarschuwen voor toenemend dreigingsniveau voor Android

Ongeveer 72% van alle smartphones ter wereld draaien op een Android-besturingssysteem (bron: Statcounter). In het eerste kwartaal van 2017 hebben security experts meer dan 750.000 nieuwe kwaadaardige apps voor Android ontdekt. Dit toont de toenemende dreiging voor deze besturingssystemen. De gevaren zijn het grootst bij apparaten waarop niet de Androidversie van Google zelf geïnstalleerd staat, maar de versie van de fabrikant van de telefoon. Updates van Android lopen bij die toestellen vertraging op, of worden geheel overgeslagen.

Verschillende online activiteiten, zoals online bankieren en shoppen worden heel veel met smartphones en tablets gedaan, maar het bedreigingsniveau stijgt. Het trage doorgeven van Android-updates door smartphone- en tabletfabrikanten speelt hier een belangrijke rol in. Meer dan 750.000 nieuwe samples Android-malware zijn gevonden.

In 2016 stijging van 40% t.o.v 2015 en groeiend

De security experts telden 3.246.286 nieuwe kwaadaardige apps in 2016. Dat aantal lag fors hoger dan dat van 2015 (2.333.777 stuks). Voor 2017 verwachten de analisten opnieuw een nieuw record. In het eerste kwartaal alleen al ontdekte men 750.000 nieuwe malware-apps. Voor heel 2017 verwachten de experts een totaal van 3.500.000 nieuwe samples. Beveiligingsissues voor gebruikers.

Falend updatebeleid fabrikanten

Het onduidelijke updatebeleid van veel fabrikanten van Android-apparaten veroorzaakt een onnodig risico voor gebruikers. Smartphones en tablets spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van zowel zakelijke gebruikers als consumenten. Of het nu gaat om shoppen, online bankieren, of het verwerken van e-mails, het besturingssysteem dient altijd up-to-date te zijn. Een bekend beveiligingslek dat nog niet is gepatched geeft aanvallers de kans om grote schade aan te richten. Maar voor de meeste merken smartphones en tablets geldt dat updates altijd op zich laten wachten, omdat fabrikanten hebben gekozen voor een ‘eigen’ versie van Android en meer tijd nodig hebben om patches daaraan aan te passen. In sommige gevallen worden bepaalde patches zelfs helemaal niet naar de gebruiker gestuurd. 

Bron: Computable